over 't Hofgeluk

Welkom op ‘t Hofgeluk! 

't Hofgeluk is een samentuin, een kunstproject, een ideeënbank.

In samentuin 't Hofgeluk delen we werk, oogst, kennis en ervaringen. Bedoeling is gezellig samen te werken, dingen te zien groeien en uiteindelijk samen te kunnen genieten van de eerste oogst. Iedereen is welkom om mee te doen.


Het vrijwilligersteam van Hofgeluktuiniers bestaat uit:

Melissa, Linda, Bram, Veronique, Leen, Dirk, Rik, Magdelien, Ariane en de vele helpende handen die nu en dan langskomen. 

 


* een samentuin *

Op een lapje grond in Eetsvelde, Aaigem, groeit een bio-ecologische samentuin. In het voorjaar van 2021 begonnen we met het omtoveren van een grasweide tot een wilde tuin in de vorm van een labyrint. Een eetbaar paradijsje willen we er van maken. 

De ploeg van 't Hofgeluk bestaat uit een gezellig groepje van een tiental vaste vrijwilligers: enthousiaste buurtbewoners en geïnteresseerden. Daarnaast komen er geregeld mensen een dagje meewerken. 

We ontwerpen, zaaien, telen, oogsten en feesten samen. Gezelligheid en samen-zijn troef! Doel is ervaring en kennis delen omtrent ecologisch tuinieren en leven. We organiseren ook workshops en opleidingen, evenals begeleiding ter plaatse. 
In het labyrint groeien een moestuin, kruidentuin, verftuin en een bloementuin. Rondomrond planten we bessenstruiken om van te snoepen, een boomgaard, een meidoornhaag en een gemengde haag, waar ook vogels en insecten van kunnen snoepen. Daarnaast mogen ook een wild stuk tuin en later een poel niet ontbreken, want we gaan voor een biodiverse en ecologische aanpak. 
De natuur haar gang laten gaan en haar plek (terug)geven vraagt tijd. Beetje bij beetje groeit hier dus een wild paradijsje... En wij vinden het heerlijk daar deel van te zijn. 
* een kunstproject *


Initiatiefnemers van 't Hofgeluk zijn
Magdelien Roobroeck en Ariane Heystraeten. Ze zien ’t Hofgeluk ook als een groepskunstwerk: de ontwikkeling van een zaad tot vrucht bewust mee volgen en inzetten voor de gemeenschap. 

 

Magdelien is herborist en keramist, Ariane is textielkunstenares. Magdelien is geboeid door geneeskrachtige wilde kruiden en hun bereidingen. Ariane legt op 't Hofgeluk een verftuin aan, vol wilde planten die kunnen worden gebruikt om wol te verven op natuurlijke wijze. Wol van lokale schapen die ze zelf scheert, samen kaardt en spint. Een proces van zaaien, verzamelen, bereiden, bewerken. Een atelier in het landschap.


Ariane en Magdelien zijn al lang gefascineerd door het labyrint. Zij zien het niet als een doolhof maar als een weg die zich ontvouwt als je hem vol vertrouwen volgt. Je kan er niet verloren lopen, hij leidt vanzelf naar het centrum en terug. Daarom wordt de tuin op 't Hofgeluk aangelegd in labyrintvorm. 
Je kan hier genieten en de vruchten plukken van wat je zelf hebt verzorgd en gekoesterd.


* een ideeënbank met workshops en concrete plek om te experimenteren *


We hopen mensen samen te brengen die mee willen zoeken hoe we ons steentje kunnen bijdragen aan een betere en mooiere wereld waar iedereen als uniek individu met eigen vaardigheden gewaardeerd wordt en zijn plek krijgt.

't Hofgeluk wordt ondersteund door de gemeente Erpe-Mere en de provincie Oost-Vlaanderen.