over 't Hofgeluk

Welkom op ‘t Hofgeluk! 

't Hofgeluk is een samentuin, een kunstproject, een ideeënbank.

In samentuin 't Hofgeluk delen we werk, oogst, kennis en ervaringen. Bedoeling is gezellig samen te werken, dingen te zien groeien en uiteindelijk samen te kunnen genieten van de eerste oogst. Iedereen is welkom om mee te doen.

 


* een samentuin *

Op een lapje grond in Eetsvelde, Aaigem, groeit een bio-ecologische samentuin. Een boomgaard, kruidentuin, verftuin, moestuin in de vorm van een labyrint. Een eetbaar paradijsje willen we er van maken. 
We ontwerpen, zaaien, telen, oogsten en feesten samen. Gezelligheid en samen-zijn troef! Doel is ervaring en kennis delen omtrent ecologisch tuinieren en leven. Op regelmatige basis zullen er workshops en opleidingen worden voorzien evenals begeleiding ter plaatse.
Er zijn al een aantal bomen geplant deze winter: fruitbomen en loofbomen die kunnen gedijen in een warmer klimaat. 

In het labyrint komen een moestuin, kruidentuin, verftuin en een bloementuin. We planten bessenstruiken om van te snoepen, een boomgaard, een meidoornhaag en een gemengde haag. Daarnaast mogen ook een wild stuk tuin en een poel niet ontbreken, want we gaan voor een biodiverse en ecologische aanpak.


 

* een kunstproject *


Initiatiefnemers van 't Hofgeluk zijn
Magdelien Roobroeck en Ariane Heystraeten. Ze zien ’t Hofgeluk ook als een groepskunstwerk: de ontwikkeling van een zaad tot vrucht bewust mee volgen en inzetten voor de gemeenschap. 

 

Magdelien is herborist en keramist, Ariane is textielkunstenares. Magdelien is geboeid door geneeskrachtige wilde kruiden en hun bereidingen. Ariane legt er een verftuin aan, vol wilde planten die kunnen worden gebruikt om wol te verven op natuurlijke wijze. Wol van lokale schapen die ze zelf scheert, samen kaardt en spint. Een proces van zaaien, verzamelen, bereiden, bewerken. Een atelier in het landschap.


Ariane en Magdelien zijn al lang gefascineerd door het labyrint. Zij zien het niet als een doolhof maar als een weg die zich ontvouwt als je hem vol vertrouwen volgt. Je kan er niet verloren lopen, hij leidt vanzelf naar het centrum en terug. Daarom wordt de tuin op 't Hofgeluk aangelegd in labyrintvorm. 
Je kan hier genieten en de vruchten plukken van wat je zelf hebt verzorgd en gekoesterd.


* een ideeënbank met workshops en concrete plek om te experimenteren *


We hopen mensen samen te brengen die mee willen zoeken hoe we ons steentje kunnen bijdragen aan een betere en mooiere wereld waar iedereen als uniek individu met eigen vaardigheden gewaardeerd wordt en zijn plek krijgt.

't Hofgeluk wordt ondersteund door de gemeente Erpe-Mere en de provincie Oost-Vlaanderen.