De verftuin

Ook de verftuin op 't Hofgeluk begint te groeien...

In de verftuin staan allemaal planten waarmee van oudsher textiel werd geverfd. Ondertussen gebeurt het kleuren van textiel op grote schaal met synthetische verfstoffen, maar Ariane kleurt haar stoffen het liefst zelf met planten. 

 

Je kan specifieke planten gedroogd bestellen bij gespecialiseerde zaken. Maar het is zoveel leuker om je eigen planten te verzamelen in het wild! Veel verfplanten groeien immers gewoon in de berm langs de straat. Op lange zomerdagen fiets ik de rand van de stad rond, de velden in, en knip bloemtoppen. In de nazomer pluk ik bessen en in de herfst raap ik bolsters. In de winter zijn ajuinschillen aan de beurt. Elk seizoen heeft zijn eigen tinten en kleurenpalet.  

Textiel verven met planten is telkens weer een experiment. Zelden bekom ik twee keer hetzelfde resultaat. Het verkleuren van de stof wordt immers beïnvloed door zoveel factoren: het moment waarop de plant is geoogst, de bodem waarin de plant groeit, de stof die je verft en de samenstelling ervan, de wijze van voorbeitsen, de gebruikte hoeveelheid plantmateriaal, de hardheid van het water waarin je de stof verft, hoe lang je de stof laat trekken, …

Verven met planten gaat mij dan ook vooral om het plezier: het plezier van de planten te verzamelen, het plezier van de bereiding, het plezier een stof kleur te zien vangen, het plezier van de traagheid en de tijd. Ik geef eerlijk toe dat ik geen strenge recepten volg, maar doorheen de jaren een aantal algemene principes en werkwijzen heb geleerd en ontdekt waarmee het verven (meestal) goed lukt.

 

En deze lente startte ik dus ook met een verftuin op 't Hofgeluk. Hierin verzamel ik soorten die je in het wild vindt, maar daarbij kweekte ik ook een aantal verfplanten die niet (meer) zo courant te vinden zijn in Vlaanderen. 


Boerenwormkruid, wede, meekrap, guldenroede, karmozijnbes... ronkende namen voor planten die prachtige kleuren geven aan stoffen... 


Dit voorjaar zaaiden en plantten we alvast een mooie eerste reeks:

- wede: de bladeren kleuren blauw;

- wouw: de bladeren en planttoppen kleuren geel en geelgroen;

- meekrap: de wortel kleurt rood;

- agrimonie: de bloemtoppen kleuren geel;

- karmozijnbes: de bessen kleuren oranjebruin;

- geel walstro, verfbedstro en kleefkruid, familie van meekrap: de wortel kleurt rood;

- goudsbloem: de bloemen kleuren zacht geelgroen;

- wilde reseda, familie van wouw: de bladeren en planttoppen kleuren geel en geelgroen;

- gele kamille: de bloemen kleuren geel en olijfgroen;

- echte guldenroede: de bloemtoppen kleuren frisgeel en groen;

- boerenwormkruid, de bloemtoppen kleuren geel;

- verfbrem: de bloemtoppen kleuren geel;

- saffloer: de bloemen kleuren geel of rozerood;

- sint-janskruid: de bloemen kleuren geelbruin.

 

meekrap

meekrap

agrimonie

 

karmozijnbes

wilde reseda

 

wede

 

wede

 

vlas


Ook zaaiden we vlas, want in een verftuin mogen ook planten waaruit textielvezels worden gemaakt niet ontbreken. :) We zaaiden het vlas een paar weken later dan de vlasboeren, dus bij ons nog een blauw bloemetjes, in tegenstelling tot de vlasvelden. Maar we kijken vol verlangen uit...


Op de verlanglijst staan voor het najaar nog enkele struiken en vaste planten: vlier (de bessen kleuren blauw/paars), vlinderstruik (de bloemtoppen kleuren geelgroen), klimop, ... En volgend jaar breiden we hopelijk uit met nog meer bloemen.

Wordt vervolgd...