Recept: rabarbercake
Het is rabarbertijd!
Sommigen houden er niet van, ik behoor dan weer tot zij die er zot van zijn: in compote, taart, confituur, cake of limonade. Ik popel ieder jaar weer tot de rabarbers groot genoeg zijn om ze te plukken.
De voorbije weken bakte ik er al meermaals cake van. Dat recept deel ik heel graag met jullie.
Rabarbercake
Ingrediënten:
- 200 g bloem
- 200 g suiker
- 200 g boter + wat extra om het bakblik in te vetten
- 4 eieren
- 400 g rabarberstengels
- een half zakje bakpoeder (of je kan ook zelfrijzende bloem gebruiken)
- een flinke snuif zout
- een stuk verse gember, voor de liefhebbers
Recept:
- Rits de taaie buitenste schil van de rabarber met een dunschiller. Snij de rabarberstelen in stukken van 2 cm breed en strooi er wat suiker over. Laat even rusten terwijl je het beslag maakt.
- Klop in een grote mengkom de zachte boter met de suiker tot een romig mengsel.
- Voeg al roerend de eieren toe.
- Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout boven de kom en meng alles tot een smeuïg beslag.
- Vet de bakvorm in met boter en stuif er wat bloem in.
- Voeg de stukjes rabarber toe aan het beslag.
- Rasp naar eigen goesting wat verse gember onder het beslag en roer goed om.
- Schep het beslag inde bakvorm.
- Bak de cake 15 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 175°. Verlaag de temperatuur dan tot 160° en laat nog zo'n 40 minuten verder bakken. Controleer dan of de cake klaar is met een vork, breipen of metalen prikker. Als die er droog uitkomt, is de cake klaar, anders laat je hem nog even doorbakken.
- Laat de cake op een rooster afkoelen.
Smakelijk!
Ariane
Tip: van de (biologische) rabarberschillen kan je een heerlijke zomerse rabarberlimonade maken: laat de schillen trekken in water, voeg wat suiker of ahornsiroop toe en drink fris met ijsblokjes.