Plant op het veld + recept: snijbiet

 Sommigen onder ons kenden ze niet (echt), anderen zijn er dan weer helemaal enthousiast over: snijbiet. Ze is alleszins een van de mooisten in onze moestuin, wat een prachtige kleuren in die stengels...

 

 

Snijbiet heeft een lichte bietensmaak, en tegelijk ook iets weg van spinazie. Je kan ze makkelijk en bijna het jaar rond telen. Ideaal voor de beginnende of luie moestuinier ­čśë

Zaai snijbiet van maart tot augustus (en soms zelfs later) ter plekke in volle grond. Zo heb je tot laat in de herfst verse oogst. Snijbiet houdt er niet van om verspeend te worden, zaai dus rechstreeks in rijen op een diepte van ongeveer 1 cm.
Oogst regelmatig van de plant door de buitenste bladeren af te snijden op zo'n 3 cm van de grond. Zo stimuleer je de groei en heb je lang plezier van de plant.



Wij waren het er over eens: snijbiet is het lekkerst als je ze fijnsnijdt en dan stooft met een ajuintje. Kort, zodat ze toch nog knapperig blijft en niet platgekookt is.

Helena maakte ze klaar als lunch met een spiegelei.

Melissa met krielpatatjes van eigen oogst.

Ariane met pasta en parmezaankaas.

Maar ook rauw door salades is ze heerlijk (knip dan de jonge blaadjes), in risotto of in soep. 


Hoe eten jullie snijbiet liefst?